When Neuhaus Meets Whisky (Dutch)

IMG_7813

Whisky & chocolade

De gastronomische mogelijkheden van whisky en chocolade zijn alom bekend. De pairing tussen de twee is dit echter, onterecht, nog een stuk minder. Gault&Millau, Neuhaus en Morrison Bowmore Distillers creëerden daarom een unieke gift box waarin de fijnste chocolade gelinkt wordt aan de beste whisky’s. Om de filosofie achter deze pairing te onthullen, organiseerden de deelnemende partners een kennismakingsreis naar Schotland. Niet enkel konden we zo meer inzicht krijgen in de rijke wereld van de whisky’s en de chocolade, ook het mooie Schotland leerden we zo beter kennen. Een verhaal over zoete zondes, geestverruimende dranken, en schapen.

IMG_7966DSC_0208

Whisky – Schotland

“Love makes the world go round? Not at all. Whiskey makes it go round twice as fast.” Compton Mackenzie, bekende Schot en schrijver, weet duidelijk waarover hij praat. Whisky, een sterke drank gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten, biedt niet enkel culinair (en nachtelijk) vertier, maar zette ook Schotland op de gastronomische kaart. De Schotse single malt whisky’s behoren tot de beste whisky’s ter wereld en worden geprezen omwille van hun diversiteit en kwaliteit.

IMG_7818

Onze introductie in de wondere wereld van de whisky start in Glasgow. Glasgow is de grootste stad van Schotland en een van de belangrijkste industrie- en handelssteden in Groot-Brittannië. Het grootste deel van de stad is nog geen 200 jaar oud en de kenmerken van de industrialisatie (vooral dankzij kolen, ijzererts en scheepvaart) zijn nog overal zichtbaar. Glasgow wordt ook geprezen voor haar shopping-mogelijkheden, culturele activiteiten en uitgaansleven. Kortom, de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Schotland.

IMG_7815IMG_7812

Net buiten het centrum bevindt zich onze eerste ‘Scotch-stop’: de destilleerderij van Auchentoshan. Auchentoshan produceert uitsluitend single malt whisky’s die bekend staan om hun zoete, delicate smaak. De Auchentoshan website biedt uitgebreide informatie over het productieproces van hun whisky’s.

De destilleerderij is uniek omdat zij als enige in Schotland een drievoudige destillatie toepast, waardoor de drank in het destillatie-proces een alcoholpercentage krijgt van 81% (ten opzicht van de normale 71%). Hierdoor krijgt de whisky een uitzonderlijk subtiel karakter. Auchentoshan produceert 5 single malt’s: ‘Classic’, ‘12 years’, ‘Three Wood’, ‘18 years’ & ‘21 years’.

IMG_7817IMG_7810

Daarnaast worden er geregeld ook limited editions uitgebracht, zoals de ‘Bordeaux Cask matured’ en de ‘1957’. Na een proefsessie zijn we fan van de ‘Three Wood’. Deze whisky wordt in drie verschillende vaten gerijpt wat resulteert in een zachte, fruitige en complexe smaak met subtiele toetsen van siroop, rijp fruit en kaneel.

IMG_7814IMG_7811

Na onze eerste kennismaking met ‘Scotch-land’ zet de reis verder naar Islay, een klein eiland ten zuiden van Jura. Er wonen ongeveer 3400 mensen op een oppervlakte van 600 m². Het mooie eiland is vooral bekend omwille van haar uniek microklimaat, de vogels en 8 whisky destilleerderijen. Islay biedt echter ook een prachtig gevarieerd natuurlandschap met uitgestrekte stranden, een ruw heuvellandschap en pittoreske dorpjes zoals Port Ellen, Port Charlotte en Bowmore.

IMG_7827

DSC_0184IMG_7936 IMG_7958

In Bowmore houden we halt voor een bezoek aan de gerenommeerde Bowmore destilleerderij, opgericht in 1779 en de oudste op Islay. Bowmore staat bekend om Single Malt whisky’s met een geturfde, rokerige smaak. De destilleerderij beschikt over het  dat bovendien onder het zeeniveau ligt. Deze unieke rijping en de ligging vlak naast de zee geeft de whisky extra ziltige smaakcomponenten.

IMG_7899IMG_7978

IMG_7916

De Bowmore core range bestaat uit de ‘Legend, de ‘Small Batch’, de ‘12 years’, de ‘15 years’, de ‘18 years’ en de ‘25 years’. Bekende limited editions zijn de ‘Devils Casks’ en de ‘Laimrig’. Ook hier konden we niet weerstaan aan een uitgebreide proefsessie. Van de ‘Devils Casks’ onthouden we een rijke, volle en rokerige smaak die evolueert naar toetsen van tabak en rozijnen. Onze favoriet is echter de  ‘Darkest 15 years, Sherry Cask Finished’. Het aroma van deze rokerige whisky vult de neus met rozijnen en sherry. In de mond proeven we karamel en donkere chocolade, maar ook turf en licht zilte accenten.

IMG_7813

Het perfecte huwelijk

Het natuurlijke productieproces en de intense smaken van whisky zijn karakteristieken de we ook terugvinden in de productie van chocolade. Beide vertrekken van natuurproducten (graan en cacaobonen) die door verhitting hun smaken vrijgeven en door ambachtelijke expertise resulteren in geraffineerde kwaliteitsproducten. Door de overlappende smaakpatronen bieden whisky en chocolade uitstekende combinatiemogelijkheden. Een professioneel proefpanel van restaurantgids Gault&Millau en chocoladeproduct Neuhaus, bijgestaan door topsommelier Pieter Verheyde, ging op zoek naar de ideale combinaties tussen de twee producten.

IMG_7765

Neuhaus staat bekend om haar natuurzuivere en intens smakende pralines. Het Belgische bedrijf ontstond toen de Zwitser Jean Neuhaus na zijn vertrek uit Zwitserland zich in 1857 vestigde in de Koninginnegalerij te Brussel. Hij creëerde er in 1912 de allereerste praline en nog steeds worden deze pralines gemaakt volgens de traditionele recepten. Door haar uitgebreide collectie van kwalitatieve pralines en carrés, en de zeer diverse smaken, is Neuhaus de ideale partner voor een pairing met chocolade.

IMG_7773

Samen met Gault&Millau en Morrison Bowmore Distillers creëerden zij  3 unieke gift boxes met een selectie van heerlijke pralines en Carrés die een ideale combinatie vormen met 2 Single Malt Scotch Whisky’s: de ‘Triple Distilled Auchentoshan, Three Wood’, en de ‘Bowmore Darkest 15 years, Sherry Cask Finished’. Een begeleidende tasting guide biedt een overzicht van de smaken van de 2 whisky’s, de 24 pralines en de 30 carrés.

Neuhaus 1

Na uitgebreid proeven en combineren kozen wij 3 favorieten:

–         De Galerie Praline (een karamel ganache met ‘fleur de sel de Guérande’ op een dun laagje praliné), in combinatie met de Auchentoshan Three Wood. Een zeer geslaagde combinatie door de caramel en de romigheid die we terugvinden in beide producten.

–         De Dark Sesam Carré in combinatie met de Bowmore Darkest 15 years. De rokerige, nootachtige toetsen van de sesam worden mooi versterkt door het rokerige en volwassen karakter van de Bowmore.

–         De Albert Praline (hazelnootpraliné met een geroosterde en gekarameliseerde hazelnoot), in combinatie met de Auchentoshan Three Wood. Ook bij deze combinatie krijgen we een perfecte symbiose tussen de mooie romigheid en toetsen van siroop in zowel de chocolade als de whisky.

Het proeven en combineren is een feest op zich en deze doos kan niet misstaan op uw feesttafel. De ideale combinatie, die ontdekt u dan ook best zelf…

De Sommelier collection wordt verkocht in een luxueuze lederen geschenkkoffers en is verkrijgbaar bij Neuhaus of Cinoco. Cinoco is tevens de Belgische verdeler van de Auchentoshan en Bowmore whisky’s.

IMG_8037

http://www.neuhaus-online-store.com/chocolate-store-en.htm
http://www.cinoco.com/
http://www.gaultmillau.be/

DSC_0042DSC_0088
DSC_0112 DSC_0146 DSC_0212 DSC_0218
IMG_7851

What Others Are Saying

 1. De Bolle Sep 15, 2014 at 7:49 pm

  Bravo, heel leuke tekst om lezen.
  Tot bij een volgende goeie whisky.

  Stephan

 2. De Schutter Olivier Sep 21, 2014 at 2:53 pm

  Fijn om dit te lezen. Tof.

  Tot snel,

  Olivier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *