Elckerlijc farm & restaurant (Maldegem) (dutch)

2012-05-23 14.20.58

* Click here for the English report

Restaurant Elckerlijc vinden we verscholen tussen de velden van het Meetjesland,een relatief onbekende maar prachtige streek in Oost-Vlaanderen. Het restaurant bevindt zich in een oude, mooi gerestaureerde hoeve met uitzicht op de velden.

2012-05-23 15.09.49

Het interieur combineert zelfgemaakte kunst met romantische, authentieke meubelen en de warme sfeer van de hoeve blijft mooi bewaart door het gebruik van hout en donkere kleuren.

2012-05-23 15.48.06

Wij wagen ons op een druilerige meidag aan een culinaire uitstap richting onbekende met de heren van Be-Gusto en Gourmand Belge. Onze vegetarisch vrienden laten we thuis: vandaag staat alles in het teken van vlees, van de beste kwaliteit en op de beste manieren bereid. In restaurant Elckerlijc komt men niet voor verfijnde hedendaagse kookkunst, maar voor een uitzonderlijke no-nonsense keuken gebaseerd op verse topproducten.

2012-05-23 15.11.36

De chef

Peter De Clercq is een dynamische Belgische chef die de kunst van het grillen beheerst als geen ander. Gepassioneerd door vlees wist Peter op jonge leeftijd exact waar zijn roeping lag: vlees van de beste kwaliteit en topproducten werden zijn handelsmerk, en met de beste bereidingswijzen weet hij zijn klanten een onvergetelijke smaakervaring te bezorgen. Hij werd in 2003 wereldkampioen Barbecue, iets wat geen enkele Belgische chef hem sindsdien na deed!

2012-05-23 13.11.53

Peter is bovendien niet alleen chef en eigenaar van het restaurant Elckerlijc, maar ook auteur van verschillende barbecueboeken (BBQ bijbel, Basic BBQ, Just Grilling, …), barbecueadviseur en hij verkoopt ook barbecuetools, kruiden en heeft zelfs een eigen vleeslijn (http://www.cocks.be). Sinds enige tijd vindt men zijn producten ook in supermarkt Delhaize.
Het vlees van de authentieke rundrassen dat Peter aanbiedt in het restaurant komt van topslager Hendrik Dierendonck uit Sint-Idesbald; de lammetjes, kippen, kruiden, groenten en fruit komen uit zijn eigen ‘Elckerlijck Farm’ (http://www.elckerlijcfarm.be). Een bezoekje aan de Elckerlijk Farm leert ons dat kwaliteit hier op de eerst plaats komt: de varkens worden gevoederd met een mengsel van mais van eigen teelt, gestoomde aardappelen, Filliers draf, kaaswei en rijstpap en dat proeft men nadien ook in het bord!

2012-05-23 15.49.54

2012-05-23 16.10.04

Het restaurant

Door de ‘eigen-kweek-filosofie’ die Peter hanteert, vind je in het bord enkel super verse groenten, kruiden en fruit (’s morgens geplukt, ’s middags in het restaurant), naast vlees & vis van de allerbeste kwaliteit. Het vlees (meer dan 20 soorten rundrassen), de vis en de schaaldieren worden klaargemaakt op de grote grill, in de buitenoven of op één van de barbecues.

2012-05-23 15.23.32

De runderen zijn met zorg twee tot acht weken gerijpt en worden boven eik, beuk of houtschilfers van geuze of bourbon gegrild. Het vlees krijgt zo een heerlijk malse structuur en een extra rokerige smaakdimensie, die aangevuld wordt met de karakteristieke smaak van elk runderras.

De tafel is gezellig gedekt en een potje olijven en zelfgemaakte droge worst nodigen ons uit om plaats te nemen.

Een maaltijd bij Elckerlijc wordt in stijl gestart en de drankenkaart met sterke dranken, cocktails, bieren en aperitieven verrast door een ruim en gevarieerd aanbod. Of we willen starten met een van de meer dan 20 soorten Gin & Tonic, geserveerd met verse kruiden? Daar zegt een beschaafd gin-liefhebber geen neen tegen en snel volgt onze Gin Fifty pounds met Fever Tree tonic en zeekraal. Fris, zacht en een perfecte starter voor wat komen zal.

2012-05-23 13.46.23

De uitgebreide eetkaart nodigt uit om te proeven en we starten met een heerlijk Duroc varkenswangetje van de Elckerlyc Farm, gegrild boven biervatschilfers van Gueze Timmermans. Het varkenswangetje is vol van smaak, heeft een stevige structuur en wordt in het bord vergezeld van een zachte wortel-pastinaak crème en gepofte rijst.

2012-05-23 13.10.46

Wat volgt zijn enkele sneetjes varkensspiering, huis gerookt op Lambic-vaten en gepekeld (’Coppa di Kleit’). De zachte stukjes Belgische ham doen denken aan haar Italiaanse concurrent maar krijgen door het rokerige aroma een heel eigen stijl.

2012-05-23 13.24.49

Authentiek gegrilde kreeft laat zich van haar beste kant zien met aroma’s van vuurkruiden en een heerlijke kruidenboter. Mouwen worden gestroopt, servieten worden aangebonden en met de kreeftenvorkjes verdwijnt de lekkernij sneller dan we zouden willen. De aroma’s van de groene kruiden en de knoflook geven de perfect gegrilde kreeft de juiste kruiding; de vuurkruiden zorgen voor de rokerige toets.

2012-05-23 13.29.15

Ook groenten spelen een belangrijke rol in Peter’s keuken en dat wordt bewezen door ons volgende gerecht: gegrilde asperges uit Spitsbroek worden gecombineerd met buikspek van de Elckerlijc farm, kaaswei, brokkelkaas uit Lotenhulle en kwartelei. Ook in dit gerecht herkennen we de rokerige grillsmaak, perfect aangevuld door de vettige toetsen van het ei en de kaas.

2012-05-23 13.55.34

Na deze verrassende gerechtjes zijn we klaar voor het echte werk: edel rund van de beste kwaliteit, gegrild boven houtschilfers van vaten Geuze Timmermans. Kiezen uit de meer dan 20 rassen is moeilijk, proeven van elkaars keuze is dus de boodschap. Boeuf Salers komt uit Frankrijk, is 5 weken gerijpt en staat bekend om zijn mooie kleur en diepe smaak. Galloway komt uit Schotland, werd 8 weken gerijpt en bevat uitzonderlijke Omega 3 vetzuren. Het prachtige Rubia Gallega komt uit Spanje, kreeg 7 weken rijping en is zeer mals, goed dooraderd en geurig. Stuk voor stuk uitzonderlijke stukken vlees, waar voor ons de Rubia bovenuit steekt. Het vlees wordt vergezeld van in ossen vet gebakken frietjes, welke voor ons iets krokanter mochten.

2012-05-23 14.20.58

2012-05-23 14.20.33

IMG_0557

Wij proeven ook van heerlijk in de oven gegrilde groenten waar rozemarijn aan toegevoegd werd voor een Zuiderse toets, en een fris slaatje uit eigen tuin. Voor het proeven van de 17 andere soorten rund komen wij graag nog eens terug!

2012-05-23 14.24.15

 

Plaats voor een dessert is er na dit carnivorenfestival niet meer, maar we vertrekken niet zonder eerst te proeven van de Elcerlijkc chocolade pillen (in samenwerking met Dominique Persoone): heerlijke (boven kruiden) gerookte hazelnootjes, omhuld door een laagje chocolade. Een prachtige afsluiter van een heerlijke maaltijd!

2012-05-23 15.02.48

De wijnen

De internationaal getinte wijnkaart biedt wijnen uit verschillende prijsklassen en regio’s. We degusteren bij de kreeft en de groenten een witte Lirac, Domaine de la Mordorée, uit de Franse Rhone streek. De wijn is floraal maar toch kruidig en komt goed tot haar recht bij de kruidige voorgerechten. Bij het vlees proeven we een Spaanse Syrah, Durius 07 Natural Reserve uit de Duero regio. Een volle, eveneens kruidige rode die het aardig kan opnemen tegen het hartige vleesgeweld.

Restaurant Elckerlijc

Restaurant Elckerlijc is een must voor elke liefhebber van kwaliteitsvlees, huisbereide producten en de lekkerste grillades. Met de kwaliteit van de producten volgt ook de prijs – maar de prachtige locatie, de uitgebreide en verrassende kaart en de mooie filosofie maken dit zeker goed. Een bezoek aan Elckerlijc staat garant voor een middag of avond culinair no-nonsense plezier, en wij beschouwen deze vleestempel alvast als een van de ontdekkingen van het voorjaar!

Belgian Taste Buds:

–          Food Buds                                                         8/10

–          Wine Pairing Buds                                            7.5/10

–          Price/Quality Buds                                           7/10

–          Service Buds                                                    8/10

–          Experience Buds                                              8/10

Restaurant Elckerlijc
Kraailokerkweg 17 – Maldegem
T: 050 71 52 63
http://www.peterdeclercq.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *